Enligt TV4/Novus senaste väljarbarometer hamnar både Kristdemokraterna och Centerpartiet under riksdagsspärren. KD får 3,1 procent, C 3,8. Detta ska jämföras med Sifos senaste undersökning där KD fick 3,6 och C 4,6 procent.

Mellanvalsmätningar är egentligen ointressanta. Men jag håller det inte alls för otroligt att något av partierna faktiskt åker ur efter nästa val. Ty om båda balanserar på fyraprocentsspärren på valdagen, vilket parti ska borgerliga stödröstare välja? Göran Hägglund är van vid att arbeta i motvind, men Annie Lööf hade nog väntat sig ett annat utgångsläge än detta. Nu kan det egentligen bara bli bättre. Men inte mycket tyder på att det blir det.

Ett önskescenario vore att ett eller flera av småpartierna åker ur och att Piratpartiet kommer in i riksdagen. Det skulle ruska om etablissemanget rejält. Tyvärr lär dock en riksdag utan C och KD enbart blåsa upp Moderaterna ytterligare. Det som behövs är egentligen starkare allianskollegor till M, inte svagare.