Lagom till släppet av Hannes Råstams bok om hur polis, vårdare, läkare och hela rättssystemet skapade en svensk seriemördare börjar Quickskandalen få alltmer uppmärksamhet i svenska medier.

Tidigare överåklagare Christer van der Kwast svär sig förstås fri från all kritik. Men korthuset håller redan på att rasa. Och van der Kwast är långt ifrån den ende som bär ett stort ansvar i denna rättstragedi.

Fallet Thomas Quick har varit en fjäder i hatten för många personer, som genom sin inblandning vunnit uppmärksamhet och trovärdighet i sina respektive professioner. Det är inte så konstigt att dessa individer i dag inte vill erkänna att allt inte gick rätt till när en psykiskt sjuk man, fullpumpad med narkotika, gjorde det ena morderkännandet efter det andra och sedermera fälldes i fall efter fall utan teknisk eller annan konkret bevisning.

Anhöriga till två av Thomas Quicks påstådda offer, Johan Asplund och Charles Zelmanovits, kräver en oberoende granskning av hela rätts- och vårdskandalen runt Quick. De är inte ensamma om att inse behovet av en sådan. Hannes Råstams enorma arbete med att gå igenom hela Quickutredningen ledde även honom till denna slutsats, något Mattias Göransson (som redigerade färdigt Råstams bok) skriver omDN Debatt i dag.

Göran Lambertz gjorde en, försiktigt uttryckt, halvhjärtad granskning som Justitiekansler och konstaterade bara att allt var i sin ordning. Risken är stor att den hållningen kommer att vidhållas, även efter att Sture Bergwall slutligen har friats i samtliga åtta mordfall.

Ty att rakt av erkänna de fel som har begåtts vore inte bara att såga det svenska rättsväsendet vid fotknölarna, det skulle också vara en rejäl känga mot den rättspsykiatriska vården som i allra högsta grad var delaktig i skapandet av seriemördaren Thomas Quick. Ansvarsfrågan lär skjutas mot Bergwall själv. Det var ju han som erkände.

Det brukar ofta hävdas att det inte går att döma någon för ett grovt brott enbart på grund av ett erkännande. Det krävs stödbevisning. Fallet Thomas Quick har visat att inte bara är detta möjligt utan att det också går att manipulera rättsväsendet och den rättspsykiatriska vården för att få läkare, behandlare, jurister och inte minst sex olika tingsrätter att tro på din historia.

Om vi inte vill lära oss något av detta, är vi riktigt illa ute som rättsstat.

Tidigare bloggat i ämnet:
Rättvisa!
Skandalen är redan ett faktum
Den krackelerande rättssäkerheten
Skandalen runt Quick bara växer
De skapade ett monster
När oskyldiga erkänner