Feministen My Vingren, ”estradpoet och författare”, skriver i Aftonbladet om ”hatet mot feminismen”.

Det är naturligtvis både avskyvärt och äcklande att se exempel på de hot som Vingren beskriver. Det finns inget försvar för sådant. Men jag har lite svårt för den offerroll som vissa feminister ikläder sig.

Vingren gör som många feminister ofta gör: generaliserar. Det är ”antifeminister” som står bakom hoten, som vore alla som ifrågasätter könsmaktsanalysen och genusvetenskapen en enhetlig grupp som ägnar sin fritid åt att kasta skit på och hota feminister.

Från feministiskt håll generaliseras ständigt om män som grupp. Bara begreppen ”män våldtar” och ”mäns våld mot kvinnor” väcker obehag. Faktum är dock att det är mer OK att kränka och förnedra män offentligt. Män kan ta sådant. Det är OK att sätta upp pjäser där mannen utpekas som en vandrande dildo som borde gasas ihjäl. Män ska ta sådant, ty de är ju redan så privilegierade. Många feminister drivs av idén att det är ”payback time”. Männen har haft privilegierna i alla tider, nu är det kvinnornas tur. Men de kallar det felaktigt för ”jämställdhet”.

På så vis förminskar man människor, klumpar ihop våldtäktsmän med vanliga jämställda och reko småbarnspappor i syfte att belägga män med något slags kollektiv skuld. Att tro att allt detta inte skulle mötas av en reaktion är naivt. I själva verket tror jag att det är reaktionen de är ute efter hela tiden. Dessa feminister vet att de provocerar. Det står dem självfallet fritt att göra det, men de ska inte spela dumma när vissa blir förbannade.

Därmed inte sagt att olaga hot eller smädelser någonsin är acceptabla. Men jag kan tänka mig att Pär Ström och Pelle Billing har en hel del hotmejl att visa upp också. Att vissa feminister älskar att håna dem är välkänt. Ett aktuellt exempel är behandlingen av Ulf Brunnberg, som uppenbarligen inte har rätt att yttra sina åsikter utan att bli hånad offentligt.

Antalet radikalfeminister i Sverige är månne inte så stort, men det är en mycket högljudd grupp som tillsammans får en kollektiv styrka. Hela Kultursverige kantas av dem. De får genomslag i alla medier. De sitter i den lagstiftande församlingen och i myndigheter. Detta gör att jag, som redan påpekat, har svårt för den offerroll som många feminister gärna vill spela. Radikalfeminismen (och genusvetenskapen) är ifrågasatt av många vanliga medborgare, men den har en stark ställning inom utbildningsväsendet. Och kvoteringsdebatten är ständigt aktuell, senast förespråkad av företrädare för fackförbundet Ledarna på Brännpunkt.

När man hävdar att hot och okvädningsord mot ens person, i egenskap av företrädare för en ism, är ”ett demokratiproblem”, har man tagit sig själv på väldigt stort allvar. Ty hot riktade åt andra hållet tillmäts här inte samma betydelse. När hävdades från feministiskt håll att det är ett demokratiproblem när borgerliga demonstrationer störs av vänsteraktivister ? Eller när sverigedemokratiska torgmöten får flyttas eller ställas in på grund av hot?

Då är det fråga om ”civilkurage” och rätten att skrika ”inga rasister på våra gator” tills den lagliga demonstrationen upphör. Inte om yttrandefrihet eller demokrati. Nog är det en smula märkligt.