Japans nye premiärminister heter Abe Shinzo. Nygamle, kanske ska tilläggas. Han har suttit där förr och är nu alltså tillbaka. Nu väntar japanerna på att få se effekterna av regeringens abekonomi.

Med Abe vid makten väntas Japans linje mot Kina hårdna. Någon lösning på konflikten om ögruppen i Östkinesiska havet syns ej. Abe har själv sagt att Japan äger öarna enligt internationell lag och att all förhandling i frågan är utesluten.

Därmed lär konflikten fortgå och kanske också förvärras. Nationalistiska stämningar i både Kina och Japan kan tända gnistor i krutdurken. Vilket vore förstås både onödigt och idiotiskt.

Minnena av japanska krigsbrott, som de Nanjing 1937, är fortfarande färska i det kinesiska minnet och regeringen försöker inte direkt dämpa stämningarna. Samtidigt vill Japan å sin sida tona ned eller helst glömma bort det som skedde.

Man kunde ju önska att de gamla kombattanterna skulle kunna sätta sig ned över lite sake och en Tsingtao och diskutera saken i stället för att flexa de militära musklerna.

Senkaku på japanska eller diaoyudao, 钓鱼岛, fiskaröarna på kinesiska.