När Alliansen hamnade under 40 procent i mätningarna två år före valet 2010, och den rödgröna oppositionen hade hela 19 procentenheters försprång, förklarade åldermannen Sören Holmberg att Alliansen var ”rökt”. Chanserna att vinna nästa val var borta, ansåg han. Nu är läget detsamma. Allianspartierna hamnar under 40 procent.

Samtidigt finns en rad viktiga skillnader. Två av allianspartierna hamnar på 3 – 3,5 procent. De rödgröna partierna har inte någon majoritet. Sverigedemokraterna hamnar på 11 procent i denna mätning, vilket ställer till det för alla som tänkt bilda regering. Dessutom är oppositionen splittrad. Stefan Löfven har inte gjort många knop sedan han blev partiordförande, och Jonas Sjöstedt har (lite förvånande) inte förmått lyfta Vänsterpartiet. Egentligen är det bara Miljöpartiet som går bra.

Demoskop tolkar sitt resultat som att alliansmötet i Maramö inte gett några positiva effekter i opinionen. I den ideologiska apati som råder är det faktiskt lite trösterikt att korvgrillning inför hela Sveriges samlade journalistelit inte ger några pluspoäng hos väljarna.