Fiket Nelly’s i Stockholm satte upp en lapp om barnförbud i lokalen. Detta, enligt lappen, ”för allas trevnad”. Nu har de föga förvånande fått Diskrimineringsombudsmannen i hasorna.

Det är inte svårt att förstå ägarens tanke. Alla som har besökt ett kafé på en helg vet hur det kan se ut (och inte minst låta). Barnvagnar som tar upp halva utrymmet. Barn som skriker. Barn som springer omkring. Barn som tappar flaskor och gråter. Det kan gå minst sagt livat till.

Exemplen som ägaren tar upp känns tyvärr igen. När jag själv arbetade på kafé var detta en del av arbetsmiljön och. Där fanns mammor som med brösten i vädret ammade sina barn i lokalen. Och en mamma som beslöt sig för att byta blöja på sitt barn på kafébordet för att sedan lämna blöjan när hon gick.

För den som är gäst är och ska toleransnivån vara lägre. Att ett kafé förbjuder barn under sex år att vistas i lokalen måste därför vara helt i sin ordning. Det kommer sannolikt som en lättnad för många gäster och är ett argument för alla som vill fika i lugn och ro. Kaféer som tar emot barn i alla åldrar finns det mängder av.

DO får ursäkta. En affärs-, restaurang eller kaféägare måste själv få bestämma vem han vill släppa in.