Lärare har blivit ett lågstatusyrke. Lärarutbildningen är nu så lågprioriterad hos studenter att 123 personer under fjolåret kom in genom att prestera ofattbart usla 0,1 på högskoleprovet. Det är sämre än vad en apa skulle prestera om den chansade vilt.
Läraryrkets sjunkande status har således medfört att utbildningen blivit en plats för lågpresterare. Enligt flera högskolor och universitet är det vanligt att lärarstudenter behöver extra stöd för att klara utbildningen. Det är alltså dessa personer som ska vara dina barns lärare i framtiden. Vad är det som håller på att hända med den svenska skolan?
Detta är så dåliga resultat att det går att ifrågasätta vad personerna gör på en högskoleutbildning över huvud taget. Den socialdemokratiska devisen att alla ska plugga måste ifrågasättas. Jan Björklund har gjort det under sin tid som skolminister, och även om hans liknelser om skolan som en svårstyrd atlantångare har visst fog för sig i så måtto att förändringar tar tid innan de får genomslag, är det uppenbart att regeringen inte riktigt vet hur den ska tackla de ständigt försämrade resultaten.
Inte ens de sossar och vänsterpartister som i så fräna ordalag har kritiserat ”utsorteringsskolan” kan vara nöjda med den utveckling vi ser inom bland annat lärarutbildningen. Problemet är tyvärr inte isolerat till lärarhögskolan, även om läget tycks särskilt illa just där. Det hänger samman med gymnasifieringen av högskolorna runt om i hela landet.
Som jag bloggat om tidigare klagar lärare på universitet och högskolor över både de sjunkande förkunskaperna hos studenterna och deras bristande kunskaper i svenska språket. Problemet har blivit så graverande att många studenter har svårt att förstå tentaanvisningar och klara av att skriva uppsatser. Eleverna släpps igenom grundskolan utan tillräckliga kunskaper vilket får återverkningar när lärarna på universiteten måste anpassa utbildningen till en lägre kravnivå.
Ett grundläggande problem är att kraven har sänkts i syfte att skapa en högskola för alla, det vill säga även för de studieovana som kanske borde söka ett arbete i stället för att sitta bakom skolbänken. Universitetsstudier ska finnas för den studiemotiverade. Inte för alla. Det ska ställas krav.
Så, ja, vi ska ha en utsorteringsskola. Alla kan inte läsa på universitet. Att göra lärare av personer som presterar sämre än en apa på högskoleprovet och tro att vi på så vis kan skapa en bättre skola kommer att leda den svenska skolan i fördärvet. Frågan är om vi inte redan har nått dit.
Precis som kyrka och stat bör vara separerade i en demokrati, bör skola och stat vara det.
Skolan skulle bli så mycket bättre, bara politikerna höll fingrarna borta.
Det liberala "School Sucks"-projektet kastar en del ljus över problemen:
http://schoolsucksproject.com/
Oskolningsföräldern Dayna Martin är också intressant att lyssna på:
http://daynamartin.com/
Det är sju år sedan sossarna regerade.
Stat och skola är separerade.
Sverige är det enda landet förutom den tidigare fascistiska diktaturen Chile som som tillåter vinstdriva skolor utan några begränsningar.Med känt resultat.
Vad är Björklund minister för, Micketrollet?
Låter det som en separation mellan skola och politik?
Högern använder i ännu högregrad än sossarna skolan för att dölja den 25 procentiga arbetslöshet. Lika hög som under Person.
Det är ett av dom största problemen.
Omotiverade elever som drar resurser från lärare och andra elever.
Högerns ansvar.
Inga andras.
Högerns.
Studier i bidragssyfte, ja det låter inte bekant från sossarnas regeringstid 😉
Skolan skulle bli så mycket bättre, bara politikerna höll fingrarna borta.
—————————-
Ja den skulle bli bättre för den ägarklass som du vigt ditt liv åt att tjäna. Det är dock redan bevisat att den effekt som sektliberaler anser att skedmatande av dom redan gynnade inte ger dom positiva sekundäreffekter som man hävdat längre ner i pyramiden.
Att skolan är upp och ner är inget konstigt i sig. I skiftestider blir det rörigt. De flesta vill backa sig in i framtiden och tror att det går att upprepa forna segrar. Få ser vad som är på väg. Det var likadant vid förra skiftet, mellan jordbruk och industri. Folk blev förvirrade av industrin, arbetstider, att människan blev bara en kugg i hjulet. Nu svänger det igen och inget tycks stämma och ingen verkar veta vad som ska göras.
Det är därför att vi inte ser, för att vi inte idkar framtidsspaning och visionerar. Se bara på regeringens framtidskommission vars rapport är så tom att ett eko i natten förefaller innehållsrikt.
Mao, situationen är helt förväntad. Det kommer att ta 5-10 år innan vi ser ljuset igen. Inget problem, för den som vet om det! Håll ut 🙂
/Jerker
Skillnaden är kanske att vid den industriella revolutionen var industrin inte lika politiserad som skolan, till den grad att Smiths osynliga hand är stelopererad.
Vad är Björklund minister för, Micketrollet?
————-
Den enda som trollar här är du.
Det är störande för alla och jag hoppas att Egnell tillslut väljer att göra som Hax så att du blir tvungen att står för ditt trollande och spammande med en registrerad signatur.
Känns det svaret tydligt ?
Jag hänvisar till din alldeles egna tråd hos Hax där du står för både anonyma och inlägget under ett flertal andra signaturer och jag kommer att göra det varje enskild gång du kallar någon här för troll eller när du gödslar med länk till Wikipedia.
http://henrikalexandersson.blogspot.se/2013/03/tokfeminism-pa-eu-niva.html
Jag tänker aldrig backa för ett svin som inte godtar andras rätt att ha en uppfattning.