Det är många som tycker att Miljöpartiet under sina år i regeringsställning har tappat sin själ. Partiet har vunnit väldigt få politiska framgångar i koalitionen med Socialdemokraterna. MP har fått godkänna att Bromma flygplats blir kvar, att Vattenfalls brunkolsverksamhet säljs, att massövervakningen fortsätter och var därtill med och ändrade svensk migrationspolitik under stor vånda och många tårar.

Sedan dess har partiets manliga språkrör dessutom hunnit med och kräva att de som inte får vistas i Sverige ”ska bort” och föreslå fotboja på illegala migranter. MP rasar i opinionen.

Det är därför inte att förvåna att partiet nu tar chansen att drömma sig tillbaka till den gamla goda tiden igen. MP föreslår att den tillfälliga migrationspolitiken ska mjukas upp. För permanent uppehållstillstånd och familjeåterförening krävs i dag att den sökande har en egen försörjning. Detta vill MP ändra på.

Personer som kommit till Sverige ska inte ”riskera att ta första bästa jobb” för att få stanna, hävdar den migrationspolitiska talespersonen Maria Ferm. Då är det bättre, anser Miljöpartiet, att de studerar eller lever på bidrag och subventionerade anställningar.

Resonemanget är bakvänt och därmed väldigt miljöpartistiskt. Partiet har uppenbarligen, fotbojorna till trots, inte förändrats så mycket. Varför det skulle vara sämre att en person tar ett lågkvalificerat jobb som första anställning för att försörja sig själv är svårt att begripa. Det är inte så att denne efter ett permanent uppehållstillstånd är förhindrad att plugga eller söka andra jobb.

Alla kan inte omedelbart få just det jobb de är utbildade för. I en situation där 60 procent av försörjningsstödstagarna och majoriteten av alla öppet arbetslösa är utrikes födda har alltfler vaknat för att egenförsörjningen måste öka. Ur denna strävan skärptes försörjningskraven. Miljöpartiet verkar inte ha förstått varför.

Förvirringen hos de gröna är kanske inte så förvånande. För bara något år sedan fanns ett oerhört brett stöd för MP:s linje i riksdagen, både vad gällde generösa regler för uppehållstillstånd och bidrag och välfärdsrättigheter till illegala migranter. Men i dag är det bara Vänsterpartiet som sluter upp, vilket gör att det miljöpartistiska återtåget kommer att bli stående på perrongen. Regeringspartnern Socialdemokraterna hade nyligen kongress på vilken den nya politiken i realiteten spikades.

Tiderna har förändrats, och det är tydligt att Miljöpartiet är vilset och har betänkligt svårt med orienteringen. Det är nog så att många miljöpartister längtar tillbaka till den tryggare tillvaron i opposition. Att sitta i regering och samtidigt vara i opposition mot sig själv har nämligen inte fungerat så bra.