Det är ett stukat grönt parti som håller partikongress i helgen. Miljöpartiet är kraftigt märkt av sin tid i regeringskoalition med Socialdemokraterna. Ett språkrör har avgått, en minister har lämnat och i opinionsmätningarna dinglar MP runt eller till och med under riksdagsspärren.

Förtroendekrisen slår på alla nivåer. Gustav Fridolin har varit utbildningsminister i två och ett halvt år, men endast fyra procent av svenska folket uppger i en ny mätning att MP har bäst skolpolitik. I miljöfrågan är MP fortfarande mest populära, men även där rasar förtroendet.

Har väljarna blivit mer realistiska sedan 2014? Troligen inte. Ty samtidigt som MP backar ökar både Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. Det totala behovet av dagdrömmande vänsterpartier tycks konstant.

När Isabella Lövin i sitt inledningstal under fredagen pratade om det kommande valet lät hon ungefär som Gustav Fridolin gjorde inför det förra: ”Det är mycket som står på spel. MP tar kampen mot Sverigedemokraterna. Det är det viktigaste valet någonsin”. Hon kallade till och med SD för ”ondskan” när hon citerade Förintelseöverlevaren Emerich Roth. MP, sade hon, står för kärlek.

MP har tvingats anpassa sig till verkligheten och sin regeringspartner för att få sitta kvar vid makten. Men somliga saker förblir ändå desamma: MP har nu fått igenom att ett nytt friår ska utredas. Denna gång kallas det ”alterneringsår”, men idén är lika idiotisk som tidigare. Friska människor ska alltså få betalt för att ta ett sabbatsår från jobbet så att någon som står långt från arbetsmarknaden, är det tänkt, ska få en chans i stället.

Friåret är en typiskt miljöpartistisk tanke som aldrig har fungerat, men den passar särskilt illa just nu. En utredning av friåret visade nämligen att det främst var äldre och offentliganställda som tog ledigt. Just de grupper arbetsgivare i dag skriker efter. Ett nytt friår skulle rent av kunna bli samhällsfarligt.

Det har under MP:s tid i regeringsställning uppstått hårda slitningar mellan gräsrötter som tycker att partiet tappat sin själ och partiledningen som gör allt för att få sitta kvar vid makten.

Miljöpartiet ska satsa allt på klimat- och miljöfrågan i nästa års val. Därmed sätter MP allt på ett kort, och det är inte alls säkert att det kommer räcka. Väljarna är nämligen måttligt intresserade av klimatet just nu – de frågor som är viktigast är i stället kriminalpolitiken, migrationspolitiken och vården. Det är om dessa frågor nästa val kommer handla, och här har MP väldigt lite att erbjuda.

I den bästa av världar misslyckas både Miljöpartiet och Feministiskt initiativ med att nå fyra procent i nästa val. Det skulle rita om den politiska kartan och sätta Stefan Löfven i en mycket knepig position.