Under onsdagen hölls den sista partiledardebatten före sommaruppehållet. När politikerna kommer tillbaka i höst går vi in i den sista tolvmånadersperioden innan riksdagsvalet.

Det har varit en händelserik mandatperiod. Regeringen har tvärvänt i flera frågor. Från att ha propagerat för Europas överlägset mest generösa flyktingpolitik 2014 talar nu Stefan Löfven med stolthet i rösten om hur hans regering minsann drog åt tumskruvarna. ”Det var vi som gjorde det”, upprepade Löfven i den senaste partiledardebatten. Även i kriminal- och försvarspolitiken ser vi omsvängningar.

En annan förändring är att Alliansen har fallit samman. I praktiken finns i dag inget samlat borgerligt regeringsalternativ. Centerpartiet och Liberalerna kan tänka sig ett mittensamarbete tillsammans med Socialdemokraterna. Kristdemokraterna och Moderaterna säger nej till Löfven men velar fram och tillbaka i sin hållning till Sverigedemokraterna.

Denna parlamentariska låsning gör att regeringsbildningen lär bli ännu knepigare efter nästa val. Eftersom alliansledarna inte är intresserade av runt 20 procent av svenska folkets röster har de i praktiken endast två alternativ: sitta kvar i opposition i ytterligare fyra år eller inleda något slags samarbete med Löfven.

Statsministern själv har förstås med glädje öppnat för en mittenlösning – dels för att det splittrar borgerligheten och dels för att det i praktiken säkrar det socialdemokratiska maktinnehavet. S samarbetar gärna så länge de får diktera villkoren. Ett sådant är förstås att Löfven är statsminister.

Valrörelseretoriken kommer att bli alltmer uppenbar under hösten och framöver. Ännu fler fingrar kommer då stickas upp i luften för att känna vartåt vindarna blåser. Tonläget har förändrats markant jämfört med inför förra valet. Nu är trygghetsfrågorna i fokus. Alla, utom möjligen Jonas Sjöstedt, pratar om fler poliser. Alla uppger sig vilja ta krafttag mot terrorism. Hur pass trovärdiga dessa yrvakna utspel är går onekligen att diskutera.

Valets största fråga borde bli integrationen, eller bristen på densamma. Men även om Löfven uppges ha kallat till sig Nalin Pekgul för att förstå hur livet i förorterna ser ut med växande extremism och kriminalitet lär Socialdemokraterna inte vilja göra detta till en valfråga. För dem finns mycket lite att vinna på att ytterligare uppmärksamma det enorma fiaskot som svensk migrations- och integrationspolitik de senaste 20 åren är. Partiet har nämligen inga lösningar.

Stefan Löfven kan skatta sig lycklig åt den starka konjunkturen. Det är knappast traineetjänsterna som fått folk att komma i arbete. Vi har inte skattehöjningarna för vanligt folk att tacka för den starka efterfrågan på arbetskraft. Människor med en utbildning sugs upp nu. Bekymret är att alla andra blir stående utanför. För dessa återstår bara bidragsberoende eller kostsamma särlösningar som bara passar vissa.

Om detta borde nästa val handla. Integrationsfiaskot är vår tids riktigt stora bekymmer eftersom det får smittoeffekter på hela samhället. Men just därför kommer det förmodligen inte bli valets viktigaste fråga. Det är ju så mycket enklare att utlova lite fler poliser och ”mer resurser” till välfärden.

De väljare som låter sig nöjas med detta får faktiskt skylla sig själva.