Några månader efter att allianspartierna överraskat både statsministern och sina egna sympatisörer genom att deklarera att de ämnade väcka misstroende mot tre av regeringens statsråd, backar Centerpartiet och Liberalerna.

Försvarsminister Peter Hultqvist kan sitta kvar. Genom dagens besked lyckas C och L förvandla ett gemensamt styrkebesked till ännu ett bevis på borgerlig splittring och impotens.

Sverige har den svagaste och mest inkompetenta oppositionen under min livstid. Det är tragiskt att skåda. Men inte helt oväntat.

I morse satt Stefan Löfven i SVT:s Morgonstudion och lyfte fram C och L som potentiella framtida regerings- eller samarbetspartners. Samma dag skänker nämnda partier en gåva till statsministern genom att rädda kvar hans försvarsminister.

Det går inte att komma ifrån tanken att både Annie Lööf och Jan Björklund nu har dragit slutsatsen att valet är förlorat för Alliansens del, och att alliansprojektet efter två förlustval är dött. Därmed gäller det att hitta nya samarbeten, och den naturlige partnern är förstås Stefan Löfven.

”Hultqvist såg ut som en mätt och nöjd katt” när han mötte pressen efter beskedet, konstaterade Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg. Inte att undra på. Med en sådan här opposition sitter vilken regering som helst säkert.

Vi har två partier som bara lajvar opposition just nu. Måtte väljarna inte belöna dem.