Partiet med det ironiska namnet håller landsmöte i helgen. Liberalerna tröskar runt fyraprocentsspärren och ska nu försöka vinna tillbaka väljare genom att återta den fråga som partiet kommit att förknippas med men som nu glidit dem ur händerna: skolfrågan.

Jan Björklund vill emellertid även fokusera på något annat, nämligen integrationen. Här finns det en del att göra, har partiet plötsligt upptäckt.

Om Liberalernas eget ansvar under alliansåren hade Björklund följande att säga i sitt inledningsanförande (se hela talet här):

Toleransen har sina gränser. Vi har varit för flata. Jag tycker att vi ska vara självkritiska. Jag är självkritisk. Vi har inte gjort tillräckligt för att motverka den utveckling som sker.

Även om det är bra att Björklund medger att hans parti har varit för flata, är det ett understatement att påstå att det inte gjort tillräckligt för att motverka utvecklingen. Liberalerna har tvärtom med lust och glädje bejakat den. Eldat på den.

Under Erik Ullenhags tid som integrationsminister drevs en hårdför linje för fortsatt hög asylinvandring och för att fula ut och misstänkliggöra varenda en som ifrågasatte denna heliga doktrin. Inget argument var egentligen för dumt (minns det berömda halloumiargumentet som exempel på hur Sverige berikades av invandring).

Månne är det bara ännu ett tecken i skyn i vår kappvändande samtid när de snorkiga folkpartisterna byter fot och plötsligt omfamnar sådant de brunmålade andra för att tycka så sent som 2014. Men särskilt trovärdigt är det knappast.

Att ändra sig måste alla kunna göra. Det är mänskligt, och omprövningar i politiken kommer alltid att ske. Men det sker till ett påtagligt pris när den som agerat högfärdig mobbare gör det och förväntar sig en väljartillströmning som belöning.

Det folkpartistiska misslyckandet i migrations- och integrationspolitiken är monumentalt. Addera partiets småborgerliga klåfingrighet och vet bäst-attityd i många andra frågor och det går bara att komma till en slutsats: Liberalerna är ett parti som saknar existensberättigande.