En av veckans mer bisarra texter är förmodligen Aftonbladets ledarsidas försök att spela gott föredöme för god ton i samhällsdebatten. Ledarsidan nya överstepräst Anders Lindberg bjuder nämligen in moderatledaren Ulf Kristersson på ”god lunch och ett gott samtal”. Kristersson har ju sagt att han saknar ett vuxet politiskt samtal i Sverige.

Gissningsvis skulle den där lunchen enbart handla om en viss moderat riksdagsledamot. Sekunden senare går nämligen ledarsidan till förnyat angrepp mot Hanif Bali. Tycka vad man vill om Balis fräna debattstil, men det råder ingen som helst tvekan om att den fyller sitt syfte. Den retar gallfeber på vänstern, som ständigt gråter ut och känner sig kränkt.

Självinsikten är inte direkt framträdande. När företrädare för Galago hävdade att Per Gudmundson skulle skjutas var det bara ”på skämt”. I vänsterkretsar går det att hävda precis vad som helst bara det förkläds till ”skämt” eller ”konst”. Eller ”aktivism” (se #jagärhär som ett exempel på detta).

Lite magstarkt är det förstås av Lindbergs ledarsida att framställa sig som ett gott föredöme. Vi talar trots allt om samma ledarsida som nyligen kallade Jan Björklund för ”ett troll”, som har en chef som beskriver sverigedemokrater som ”parasiter” och som har gjort till det en konstform att använda guilt by association och att brännmärka människor som främlingsfientliga med dolda agendor så fort de kritiserar islam, hedersvåld eller asylpolitiken. Aftonbladets ledarsida har kort sagt varit starkt bidragande till att förgifta debattklimatet i vissa specifika frågor.

Vänstern har en blind fläck här. Den har under så många år angripit liberaler och konservativa med fula tillmälen att den helt enkelt inte ser sin egen skuld till ett hårdnat debattklimat. När nu ett antal personer inom högern biter tillbaka blir det ett jäkla liv. Svenska Dagbladets och Göteborgs-Postens ledarsidor har fått stora skopor ovett, i synnerhet sedan Ivar Arpi började på SvD och Alice Teodorescu tog över GP:s ledarsida. De anklagats för allt från att fiska i grumliga vatten till att normalisera SD.

Att diskutera sakfrågor är sällan intressant för Anders Lindberg & c/o. Det är metadebatterna de vill ha, och gärna en debatt om den goda tonen så att de kan anklaga Hanif Bali för vad hans följare skriver. Målet är tydligt: se till att Bali blir persona non grata.

”Bemöt andra som du själv vill bli bemött.” Det är det självklara rådet som ges när unga och gamla beter sig illa på nätet. Det många inom vänstern nu måste börja inse, är att det är just denna devis som bland andra Hanif Bali följer. Däremot avhåller sig Bali från rasistiska utspel och angrepp på familjen av den typ han själv får ta emot från vänsterhåll.

Ju snabbare personer som tillhör den svenska vänstern inser sin egen skuld till ett alltmer hätskt debattklimat och slutar inbilla sig att ”hatsvansar” riktade mot socialister och feminister uppstår oprovocerat ur tomma intet, desto snabbare kan vi börja snacka god ton.

Jag håller inte andan.

Läs även:
Paulina Neuding