Regeringen och dess hantlangare har en enkel plan inför valrörelsen: skyla över egna tillkortakommanden och smutskasta oppositionen. Alla knep är tillåtna när makten står på spel (god ton är sådant man kan diskutera mellan valen). Handskarna är nu kastade.

I främsta ledet för smutskastningskampanjen står LO och den regimtrogna ledarsidan på Aftonbladet. LO har i en redan famös valfilm gjort sitt för att vulgarisera den politiska debatten. Till och med folk på vänsterkanten har reagerat för verklighetsbeskrivningen.

”Man får ha vilka åsikter man vill, men man får inte använda vilka fakta man vill”, brukar Aftonbladets Anders Lindberg hävda. Under ett valår är det där inte så viktigt, ty då måste tidningen dra sitt strå till stacken för Rörelsen. En ledarredaktion som angripit Moderaternas Hanif Bali för dennes ton i den politiska debatten har inga problem med att kalla Jan Björklund för ”troll” och alliansledarna för ”dumskallar”.

I sitt senaste alster påstår Lindberg att ”[m]ed Moderaterna får du inte träffa doktorn”. Var och en kan föreställa sig vilka andra olyckor som väntar vid en borgerlig valseger. Kommer priset på mjölk att stiga med tusen procent? Kommer din mamma säga upp bekantskapen med dig? Kommer hela landet drabbas av diarré? Allt är möjligt.

LO:s idé verkar ha varit tämligen simpel: att ljuga om Moderaterna. Hitta på. Förvränga. Bilden som LO vill förmedla påminner om den lindbergska idévärlden: att Harmagedon väntar om Moderaterna vinner valet.

Folk kommer få sänkta löner med 30 procent, påstås det. Vilket såklart är rent nonsens – sanningen är att Moderaterna vill införa en ny anställningsform med lägre ingångslön för att försöka krympa gapet mellan inrikes och utrikes födda på arbetsmarknaden.

Det är och förblir ett stort bekymmer att så många som invandrat till Sverige inte arbetar och inte har en efterfrågad kompetens. Sossarnas modell är att skattebetalarna ska subventionera dessa människors löner, och denna politik har även allianspartierna drivit med allt från instegs- till nystartsjobb som till största delen finanserias med skattepengar. Bättre då med en lägre lön som motsvarar det en arbetsgivare vill betala för arbetstagarens tjänster.

Skrämselpropagandan från vänster är förstås inte ny. Socialdemokraterna har alltid skrämt väljarna med högerspöket och varnat för vilka katastrofala konsekvenser som en moderatledd regering skulle få på hela landet. Det är inte mer trovärdigt nu än då, och gissningsvis biter det heller inte riktigt lika bra den här gången.

Osvuret är dock bäst, ty Moderaterna och övriga allianspartier har varit tämligen usla på att slå hål på socialdemokratiska myter och begrepp. Tvärtom har de bidragit till att de fått fäste. ”Stupstocken”, alltså den bortre gränsen i sjukförsäkringen, blev ett allmänt accepterat begrepp inom både politiken och media. Ordet indikerar en omänsklig behandling, ett slags tortyr.

”Pensionärsskatten” är en annan språklig uppfinning som allianspartierna inte bara har accepterat utan själva frekvent använt sig av. Det finns förstås ingen särskild pensionärsskatt. Den dåvarande oppositionen lanserade begreppet för att beskriva orättvisan i skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare, en klyfta som uppstod när alliansregeringen sänkte skatten för alla som arbetar, inte höjde den för pensionärer.

Vi vet att under Alliansens åtta år och fem jobbskatteavdrag ökade faktiskt statens intäkter, något som alliansledarna själva misslyckas med att förklara när de angrips från vänster. Varför de ständigt förlorar denna diskussion på walk-over är ett smärre mysterium.

Socialdemokratins förskolematematik lämpar sig väl på valaffischer men håller förstås inte för granskning. Det förutsätter dock att någon granskar, vilket Jörgen Huitfeldt gjorde i en av sina sista lördagsintervjuer i SR där partisekreteraren Lena Rådström Bastaad blev fullständigt tillplattad.

I den kommande valrörelsen kommer det heta att Moderaterna vill sänka din lön. Rasera välfärden. Och att det inte går att sänka skatten och samtidigt satsa på sjukvård, polis och skola.

Svensk politik behöver Bullshit Man. Nu mer än någonsin.

Tidigare bloggat:
Tomheten bakom retoriken

Till och med julgranen lär brinna om Moderaterna tar makten.