Internet är på väg att förändras i grunden. EU:s planerade länkskatt och upphovsrättsfilter kommer att göra det nät vi känner till historia. I dess ställe får vi i stället ett ännu mer reglerat och styrt internet. Ett ”euronet” i upphovsrättsindustrins och EU-byråkraternas våld.

Inte bara användare av sociala medier som Facebook och Twitter utan också bloggare och videopoddare berörs av dessa förändringar. Ute i Europa har frågan varit het men i Sverige har den knappt diskuterats alls. Det är oerhört problematiskt. Men inte särskilt förvånande. EU är knappast transparensens högborg, och svensk EU-bevakning har varit genomusel länge.

Dessutom har många medier inget incitament att uppmärksamma frågan. Storbolag som Bonnier gillar idén på länkskatt och upphovsrättsfilter. Alternativa mediekanaler har ju blivit en allt tuffare konkurrent till de traditionella papperstidningarna. EU går i vanlig ordning storföretagens ärenden, företag som älskar regleringar och begränsningar som mindre företag har svårt att klara av att möta.

Artikel 11 och 13 är ju både ett dråpslag mot alternativa medier och små uppstickare som gjort succé på YouTube, vilka är rätt många vid det här laget. Internet kommer kort sagt bli en betydligt tråkigare plats.

Glöm Hitlerparodier och memes. Glöm förmodligen också spelrecensioner på YouTube som inte är ”officiella”. Allt tack vare fredsunionen EU.

Filter är per definition trubbiga, vilket innebär att många användare kommer drabbas även om de följer de nya riktlinjerna.

Jag kokar när jag tänker på att det har kunnat gå så här långt och att de unga (och relativt unga) som i dag tar vårt internet för givet inte har vett att protestera. Vi skulle ju kunna stoppa det här – tillsammans. Nu är det nästan för sent.

Henrik Jönsson förklarar mer i nedanstående klipp.