Det antidemokratiska pack som ger sig på andra partier när dessa håller torgmöten borde få sig en lektion i den demokratiska statens grundläggande värderingar. Vilka då – nazisterna? Nej, de så kallade antirasisterna.

Ägg och stenar flyger genom luften. Det visslas i visselpipor och skränas. ”Inga rasister på våra gator!” skanderas det vanligtvis när Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna eller andra mer eller mindre smygrasistiska partier håller sina möten. Det ter sig en aning motsägelsefullt. ”Våra gator”…? Demonstranterna demonstrerar mot partier som inte tror på människors lika värde – genom att skrika ut ett budskap om människors olika värde. De säger att bara den som tycker ”rätt” ska ha rätten att få yttra sina åsikter i fred. Det är svårt att få ihop resonemanget rent logiskt.

Att attackera personer bara för att man inte gillar deras politiska åsikter är inte en del av demokratins spelregler. Den som gör så kränker yttrande- och mötesfriheten och är själv per definition inte demokrat. Den som anser att gator och torg är vigda endast åt personer med ”rätt” politisk uppfattning (normalt lika med vänster) är faktiskt antidemokrater.

Riktiga demokrater erkänner allas rätt att yttra sig, samlas och hålla möten, oavsett vilka åsikter som framförs. Det är det som gör liberaler till riktiga demokrater.