Makthavare har alltid velat komma åt barnen. Barn är nämligen lättare att övertyga och påverka än vuxna. Det är därför det finns politiska ungdomsförbund, dessa små sekter som blivit plantskolor till framtida lagstiftande församlingar och regeringar.

Just för att barnet saknar den vuxnes konsekvenstänkande och tror på det vuxna säger, vill politikerna söka påverka barnen redan i skolåldern. Ju tidigare desto bättre.

När jag gick i mellanstadiet var försurningen av svenska sjöar och skogar ett hett ämne. Vi fick lära oss att utsläppen inte respekterade landgränser utan tog sig från andra länder och föll ned som regn här hos oss. Allt var Polens fel.

Jag kan bara föreställa mig vad dagens mellanstadiebarn får lära sig om klimatförändringarna. Enligt Världsnaturfonden oroar sig 7 av 10 högstadiebarn för klimatförändringar. Psykiatrin rapporterar att de tar emot tonåringar som är deprimerade på grund av ”klimathotet”. Barn i mellanstadiet är förstås ännu känsligare för skräckrapporter i medierna. Gissningsvis går många unga pojkar och flickor med ont i magen för att de tror att jorden håller på att gå under.

Ett sätt att påverka unga i en önskad riktning är att förse skolor med vinklad information. Därför delas boken med den neutrala titeln Alla borde vara feminister ur på svenska gymnasieskolor. ”Feminism kan vara en räddning, särskilt för de tjejer och killar som mår dåligt av omvärldens krav och förväntningar”, skriver företrädare för bland annat Bonniers förlag och Sveriges Kvinnolobby angående projektet att dela ut boken.

Ja, var ska man börja…? Att omvärlden har krav och förväntningar på gymnasieelever är både rimligt och nödvändigt. Hur skulle vårt samhälle se ut om ingen förväntade sig någonting av någon? Det är ett sådant lealöst och respektlöst samhälle som feministerna i Feministiskt initiativ och dillrunkarna i Miljöpartiet vill skapa, och som i hög grad redan blivit verklighet.

Detta synsätt har skadat den svenska skolan något oerhört. Lärarna har förlorat sin auktoritet och elever som borde underkännas släpps igenom för att dels lätta lärarens arbetsbörda, dels inte skapa jobbiga konflikter med eleven. Det skadar även tilliten i samhället när ingen längre kan förvänta sig något av någon, när ingen längre ska ta ansvar för sitt eget liv och sina handlingar utan där allt ska analyseras ur strukturella maktperspektiv.

Svenska gymnasieelever behöver inte läsa en bok om varför de borde vara feminister. Mellanstadiebarn behöver inte känna någon klimatångest. De behöver tydliga krav på vad som förväntas av dem och god guidning för att nå dit.