Det låter som invandringskritisk satir. Men det är det dessvärre inte. Sveriges Radios reportage om asylsökande barn som är gifta visar på ett samhälle som mer eller mindre har kapitulerat.

Barnäktenskap är förbjudna i svensk lag. Det är heller inget större problem att svenska 13-åringar gifter sig med varandra. Däremot förekommer det som bekant i vissa kulturer att minderåriga gifts bort, antingen med män som är flera gånger äldre, eller med en annan minderårig. Denna sedvänja har nu hittat till Sverige.

Socialtjänsten berättar om asylsökande barn visar sig vara gifta. Hur hanterar socialtjänsten denna situation? Den biträdande chefen på socialjouren i Stockholm säger:

Om det är möjligt så ska man inte bo tillsammans, särskilt inte om man är jätteung, men det kan ju också vara så att det är två minderåriga som är gifta med varandra så det går inte att generalisera och enkelt säga att det ska vara på det ena eller det andra sättet.

Jag kan tycka att det visst går att generalisera. Lagar är just generella, och det råkar vara illegalt med barnäktenskap. Under hösten har 70 gifta barn noterats, vilket sannolikt bara är en del av sanningen eftersom statistiken är ofullständig. Alla erkänner inte sitt civiltillstånd. De flesta uppges vara flickor.

Det ska bli intressant att se hur alla som menar att det inte finns några kulturella olikheter mellan asylinvandrarnas hemländer och ankomstlandet Sverige reagerar på dessa uppgifter. Hur ska de tona ned detta?

Om de senaste årens utspel är något att gå efter, slipas det just nu på de mest bisarra bortförklaringar. Samtidigt lever 14-åringar som gifta i Sverige.

Läs även:
Fnordspotting