Fredrik Reinfeldt har slagit till igen. Han gjorde det i ett tal på en gala anordnad av Postkodlotteriet. Ibland tar orden slut för att beskriva den man som var Sveriges statsminister i åtta långa år. En person som betraktades som ett strategiskt geni (även om det också sades att Per Schlingmann var ”hjärnan”). En man som hade skyhöga förtroendesiffror hos svenska folket.

Reinfeldt klev upp på scenen och höll ett tal som tangerade de uttalanden om ”oändliga skogar och fält” han gjorde i danska Politiken. Han raljerade över alla varningar för ”kollaps” och frågade retoriskt hur det var att ”fira jul i kollaps”. ”Brann granen? Tog maten slut? Ramlade huset ihop?” Reinfeldt sade även:

Jag har förstått att vi lever i kollaps. Allt har slutat fungera. Med den typen av ord så är vi där igen – vad betyder ord i vår tid? Jag har ägnat några veckor åt att träffa folk och fråga i detta kollapsens land hur julhelgen var. Hur var det att fira jul i kollaps? Om Sverige är i kollaps och ingenting fungerar, vilka ord har vi kvar för att beskriva det som nu sker i Syrien?

Hur vi ska beskriva Syrien? Tja, vad sägs om ”inbördeskrig”? Att en före detta statsminister håller ett tal som helt och hållet bygger på halmgubbar är inte så lite pinsamt. Är det verkligen allt den högst ansvarige för dagens kaosartade situation runt om i landets kommuner har att komma med? Ingen har sagt att Sverige har slutat fungera. Ingen.

Många har dock hånat varningen för systemkollaps. Såväl så kallade komiker som politiker och debattörer på vänsterkanten har alla raljerat över de varningar som ekonomer men även landets socialdemokratiska finansminister utfärdade i höstas. Titta, säger de. Allt fungerar ju som vanligt (ja, jo, lite ansträngt och så… men ändå!)

Det alla dessa tycks bortse från, är att regeringen agerade. Varningen om systemkollaps, eller partiell systemkollaps, utfärdades ju innan regeringen beslöt att införa gränskontroller och ID-kontroller. Varningen utgick från scenariot att det skulle fortsätta att komma runt 10 000 asylsökande i veckan, just den takt som komikerna och debattörerna ansåg att Sverige klarar av. En uppfattning som inte delas av (åtminstone delar av) regeringen.

Det är tragiskt att se Reinfeldt nu. Jag får samma känsla som när Göran Lambertz härjade som mest i Quick-målet. ”Jaja, tyck vad du tycker, men håll för tusan käft i stället för att göra dig till åtlöje på det här sättet” har jag lust att säga.

Tiga är ibland guld. Men det är en insikt, bland många, som den förre moderatledaren uppenbarligen saknar.