Miljöpartiets språkrör Åsa Romsons och Gustav Fridolins framtid avgörs om en vecka. När miljöpartisterna samlas för kongress fredagen den 13:e har valberedningen fått en bild av hur stödet runt om i partidistrikten ser ut.

Några öppna motkandidater finns inte, därför förefaller det just nu troligt att allt hänger på hur pass stort stöd som valberedningen lyckas uppmäta i distrikten. Om stödet för Fridolin och Romson visar sig alldeles för svagt, kan personer som Isabella Lövin och Per Bolund känna sig nödgade att kliva fram.

Vad skulle det betyda för MP om båda språkrören får gå? Eller ett av dem? Eller inget? Det beror först och främst på vilka som i så fall ersätter. Jag ser gärna att åtminstone Romson fortsätter över nästa val. Låt oss slå fast en sak: Romson är inte dum i huvudet. Men hon är en usel kommunikatör, och skulle förmodligen göra sig själv mer rättvisa som tjänsteman långt bort från strålkastarljuset. Åsa Romson är ett gediget sänke för sitt parti och det är därför önskvärt om hon får fortsätta.

Åsa Romson har en bakgrund som forskare och därmed något reellt att falla tillbaka på om hon petas. Det har inte Gustav Fridolin. Han har satsat allt på en politisk karriär, och skulle han bli avsatt samtidigt som partiet för första gången i sin historia sitter i en regering vore det en förödmjukelse av rang.

Fridolin har sett faran och därför kampanjat både i sitt parti och i landets största medier under de senaste veckorna. Senast i morse satt han i Nyhetsmorgon TV4, skrattade och log och såg ut som den där svärmorsdrömmen som alltfler börjar inse att han inte är.

Räcker det? Det är svårt att sia om just nu. Visserligen skulle jag mer än gärna se Fridolin sparkas ut under förnedrande omständigheter och tvingas le sitt mest tillgjorda leende på kongressen. Men hans karriär kommer inte ta slut för det. För en person som Fridolin finns alltid nya politiska uppdrag som hägrar (tänk Europaparlamentet som ett alternativ). Visst vore det lite spännande att se Stefan Löfvens min när han inser att två av hans statsråd blivit avsatta som partiledare mitt under pågående mandatperiod.

Men. Vi måste nog ändå tänka på nästa val. Eftersom Fridolin i vissa mätningar är nästan lika impopulär hos svenska folket som sin kvinnliga språkrörskollega vore det nog trots allt en välgärning långsiktigt om båda satt kvar ett tag till. MP behöver plattas till och tryckas ned mot fyraprocentsspärren. För Sveriges bästa.

Hur det än går kommer nästa helg att bjuda på underhållning. Bara att korka upp maskrosvinet.

Tidigare bloggat:
Maskrosornas krig