Jag tänkte avhålla mig från att kommentera #snoppgate. Jag gillar nämligen inte tabloidnyheter av det slag som den forne finansministerns fylleeskapader gett upphov till. Jag tycker att folk ska få bete sig i privata sällskap utan att det ger stora rubriker i riksmedier. Ja, även före detta ministrar.

Ändå finns det något att säga här, och då ska det förstås sägas. Det ena är mediernas som förväntat stora intresse för expolitikerns beteende i tankat tillstånd. Det slår just nu ut allt från regeringskansliets växande fiasko beträffande Transportstyrelsen till en dubbelskjutning i Malmö och bombhot på tåg. Mest återhållsamma har public service varit.

Det andra är den politiska reaktionen. Från vänsterhåll slickas det om munnen för att en tidigare så populär moderat gjort bort sig. Såklart. Att han till råga på allt får stöd från gamla partikollegor gör att många drar fram kvinnokortet och tar chansen att anklaga män som grupp för en persons beteende (via Unvisit): ”Det här är ett beteende som utövas hela tiden.” Ja, frågan anses givetvis handla om könsnormer.

Det tredje är att somliga nu försöker göra incidenten till en rättslig fråga. Det finns mig veterligen inget brottsoffer här. Ingen har polisanmält Borg, men krönikörer tycker att någon borde göra det. Ty någon måste ju ha blivit kränkt.

Inte kan en man visa könet utan att någon tar mental skada och springer till polisen? Om det nu är så undrar jag hur Stockholm överlever Prideveckan varje år. Efterspelet till Borgs fyllehaveri är redan mer intressant än incidenten i sig.

För säkerhets skulle ska jag tillägga att jag inte tycker att beteendet är beundransvärt på något sätt. Men jag har sett folk göra värre saker på fyllan, och det verkar jag inte vara ensam om. Det som intresserar så många i detta fall är givetvis huvudpersonen.

Möjligen skulle jag kunna ge medhåll till dem som nu gör sig lustiga över att en uttalad feminist som Anders Borg kallar kvinnor för horor. Men mest tycker jag att det som inträffat är lite tragikomiskt. En person har fallit från sin höga häst, och såväl medier som folk i gemen reagerar ungefär som väntat.

Den penismätning som den forne toppolitikern uppges ha initierat är för övrigt något som politiker ägnar sig åt varje dag. Bara mer subtilt.