Det var under gymnasieåren. Vi skulle besöka ett antal rättegångar för att få se hur det fungerar i den svenska tingsrätten. Jag minns särskilt ett fall där en man anklagade en annan för att ha ”knackat” honom i huvudet med knytnäven. Det gjorde lite ont. Och det var hela caset.

Jag minns att jag redan som ung spoling funderade över om dessa två herrar inte hade kunnat lösa detta sinsemellan i stället för att besvära ett belastat rättsväsende med sin lilla dispyt.

Samma fråga uppstår åter igen när det blir känt att en programledare på SVT ”utsatt” en kvinnlig kollega för inte en utan två pussar under en blöt festkväll efter en inspelning i höstas. Något hon inte uppskattade. Händelsevis har Leijnegard öppenhjärtigt berättat i media att han ”knappt får upp den” längre, men det var kanske annat ljud i skällan med lite sprit i kroppen.

Vi kan sålunda konstatera att det ånyo uppstått konstig stämning med Micke Leijnegard. Nu är lekprogramledaren knappast den första och inte heller den sista att göra något lite olämpligt på fyllan. Där spriten går in, och så vidare, och de flesta av oss tenderar att lägga sådant åt sidan och gå vidare. Förutsatt att det inte är frågan om allvarliga övergrepp.

Frågan är om beteendet verkligen är en sak för rättsväsendet. Där måste svaret vara nej. Om vi får generalisera lite finns det troligen en könsaspekt här som Leijnegard inte tänkt på. Män som utsätts för ofrivilliga närmanden tenderar att skaka av sig det inträffade, skratta bort det, förlåta, gå vidare. Det var inte så farligt. Kvinnor tenderar i högre grad att reagera, särskilt numera. Kanske för att det sker oftare, ska tilläggas, och att de helt enkelt ledsnar och sätter gränser. Det är begripligt. Men i det enskilda fallet kanske det hade varit bättre med en reaktion direkt på plats. Varför inte en liten smäll med handflatan?

Här kan vi notera att Leijnegard hörde av sig till kvinnan efteråt via sms och bad om ursäkt, kallade sig själv idiot och undrade om de kunde låtsas som att det aldrig hänt. Här antog programledaren att kvinnan skulle reagera mer som en man. Vilket hon tydligen först gjorde. Men hon tog också hjälp av SVT:s krishanterare, enligt media, och lämnade produktionen i förtid.

Först senare ledde incidenten till en polisanmälan. Nu åtalas Leijnegard för sexuellt ofredande. Oavsett utfall av åtalet är han mest sannolikt körd och kommer inte leda fler program i SVT. Kanske inte i någon annan kanal heller.

Självfallet måste alla människor ta ansvar för sina handlingar. Så även en känd TV-programledare. Men det vi bör rikta ljuset mot här är inte så mycket den enskilda incidenten utan att en liten puss kan leda till åtal och förmodat avsked.

Det blir lätt ideologi av det här, vilket Metoo-episoden med knivskarp tydlighet visade. Men sanningen är att kvinna som man, ung som gammal, har vi alla varit där. Vi har fått oönskade närmanden, händer på lår, rumpa, mellan benen, kramar eller pussar vi inte efterfrågat. Ofta under påverkan av alkohol.

Ska varje enskilt övertramp, feltolkning och missförstånd på en fest leda till ett ärende hos polisen bör vi nog be de gängkriminella ta en paus så att rättsväsendet hinner hantera våra förflugna händer och läppar. Eller är vi kanske vuxna nog att hantera det där och då utan medföljande krishantering och polisiära resurser?