I dessa #metoo-tider kan det vara lätt att tro att en spektakulär och brutal gruppvåldtäkt skulle ge rubriker i våra stora medier. Men icke. När den unika gruppvåldtäkten i Fittja i fjol nu behandlas i rätten håller de stora medierna tyst.

I stället har fallet uppmärksammats av frifräsarjournalister som Joakim Lamotte och växande alternativa medier som Nyheter Idag. Rättegången pågår just nu, vilket borde vara högintressant för public service (som älskar Peter Madsen-fallet), Aftonbladet och Expressen (som älskar att rapportera om sexbrott) eller rent av DN.

Men nej, det är knäpptyst. Det är mycket mer intressant att veta vilka kändisar som fått en klapp på rumpan på en firmafest.

Lamotte citerade delar av polisförhören med våldtäktsoffret på sin Facebook. Förhöret gjordes för ett drygt år sedan. Det är isande, outhärdlig läsning som grep tag även i en luttrad person som undertecknad som nyligen läst vidrigt detaljerade ögonvittnesskildringar av massmorden på östfronten (Holocaust by bullets).

Det fasansfulla till trots väljer jag här att återge den passage som Lamotte citerar. För att det är viktigt. För att det visar vilka sorts människor vi har att göra med och kanske också för att ruska om alla där ute som tror att sådant här inte händer, att ”alla män kan våldta” eller att det inte finns något ”vi och dem”.

Ty detta är inte vilka män som helst. Detta är kräk i ordet rätta bemärkelse, helt empatilösa människor som inte bryr sig ett dugg om andra. De gjorde precis vad de ville i det där trapphuset.

Ur förhör med kvinnan 2016-08-15:

”Det var 19-20 killar som väntade i ett trapphus. Dom diskuterade vem som skulle få sätta på mig först och jag fick panik. Någon höll fast mig mot väggen och stoppade ner snoppen långt ner i halsen.”

”5-6 killar lyfter upp mig och bär mig genom trapphuset. De andra följer efter. Sedan får jag en spark i huvudet.”

”Sedan dunkade de mitt huvud i golvet och jag blev medvetslös. När jag vaknade hade jag en i varje hål. Munnen, analt och vaginalt. Sedan byttes de om.”

”De drog upp mig till 2:a våningen i trapphuset. Många stod med byxorna nere och väntade på sin tur. De drog av mig allt, jag var helt naken, kläderna låg lite varstans i trapphuset. De sparkade mig. De är smala, långa, invandrare av olika nationaliteteter. De är i 20-årsåldern.”

”Jag låg på golvet, sedan fick jag stå på alla fyra. En var framifrån och en var bakifrån. De andra skrattade. De tyckte det var roligt.”

”En man kom ut i trapphuset för att slänga sopor. Han gjorde ingenting för att hjälpa mig. Han hälsade på killarna och gick in till sig igen. Jag låg då naken på golvet.”

Polisens anteckningar efter förhör 2017-06-19:

”Hon beskriver igen hur de höll fast henne och vände henne så att en kille kunde sitta i trappan och trycka in sin penis i munnen på henne, samtidigt som de kunde våldta henne analt. Hon säger att just den handlingen, när en tvingade in sin penis och tryckte den ända ner i halsen, samtidigt som en annan våldtog henne analt, det var det värsta under hela våldtäkten.”

”Hon berättar att det var någon av killarna som tog fram en kniv i samband med att de skulle våldta henne i analen. Hon skrek då ”snälla inte i rumpan”. Kniven la han sedan på golvet. Hon berättar att hon vid det här tillfället låg på mage på golvet och sträckte sin arm och tog kniven. Hon berättar att hon sedan högg med den runt i luften så gott hon kunde för att kunna freda sig. I detta skeende hade någon av killarna trängt in i hennes anal. Eftersom hon låg på mage mot golvet kunde hon inte se så mycket av vad de andra killarna gjorde.”

”En kille var lite äldre ca 25-27 år, kraftig/vältränad, tog ett hårt tag i henne och drog upp hennes huvud. Han körde därefter in sin snopp i hennes mun. Han körde in snoppen så långt att hon fick svårt att andas. Hon försökte vrida bort sitt ansikte för att få bort snoppen och få luft. Killen blev då arg och slog ett knytnävsslag i hennes ansikte så att hon fick näsblod.”

”När detta pågick var det flera yngre killar som kom fram och ville ha sex med henne.”

Det denna kvinna har blivit utsatt för är så avgrundsdjupt avskyvärt att det trotsar all beskrivning. Om hon förlorat tron på mänskligheten efteråt klandrar jag henne inte. Hon blev nämligen inte behandlad som en människa utan som något annat. Något som kunde användas, förbrukas och sedan lämnas åt sitt öde.

Döttrar och fruar kastas från balkonger. Barn gifts bort och godkänns som äkta makar av Skatteverket. Kvinnor gruppvåldtas under de mest oerhörda omständigheter. Medieintresset är svalt.

Vad händer nu? De misstänkta gärningsmännen kommer sannolikt frias i de flesta fall eftersom det lär bli svårt att bevisa vem som gjort vad.

Ett fåtal av dem, om de kan knytas tekniskt till gärningen, kan möjligen få några år i fängelse, med rabatt för låg ålder. Kanske kan de försöka sig på att hävda en adhd-diagnos också – det har fungerat förmildrande i andra våldtäktsfall.

Och de svenska medierna? De fortsätter att skriva om #Metoo, givetvis.

Tidigare bloggat:
De som äger natten

Not: Det beskrivna fallet är oerhört upprörande, så känslostormar är begripliga. Men försök att hålla en resonabel ton i kommentarsfältet.