Just nu pågår kriget som bäst mellan de nya filmformaten Blu-ray och HD DVD. Egentligen har det bara börjat. Än så länge handlar det om mycket små kvantiteter. Men det hindrar inte tusentals filmfans att bråka på forum världen över. Det är lite underhållande att se. För filmälskaren finns dock all anledning att bry sig.

Det finns några enkla fakta att beakta:
Blu-ray har en högre teoretisk lagringskapacitet.
HD DVD är helt regionsfritt och än så länge billigare.

I övrigt handlar det mesta om tycke och smak. Toshiba lanserar tredje generationens HD DVD-spelare från 299 dollar i vinter. LG har redan lanserat en kombispelare som klarar båda formaten och Samsung följer efter senare i år. Den billigaste vägen till den nya generationens filmupplevelse är faktiskt via spelvärlden. PlayStation 3 spelar Blu-ray-filmer och kostar nu under 6000 kr i Sverige. För alla som äger en Xbox 360 finns det en ännu billigare genväg genom Microsofts HD DVD-drive som i dag går att få för under 1700 kr. Kvaliteten är utmärkt och den lilla spelaren gör sig bra i TV-hyllan. Med ett stadigt växande bibliotek av filmer räknar analytiker på Adams Media Research med att HD DVD och Blu-ray kommer att sälja mer än DVD runt 2012. Så det finns ännu tid.

Nyligen meddelades för övrigt att Paramount och DreamWorks går över från Blu-ray till HD DVD. Exakt hur länge exklusiviteten gäller är okänt, men det rör i alla fall filmer som Shrek den tredje, Blades of Glory och Transformers.