Historien med Lars Vilks ”provocerande” teckningar av Muhammed går vidare. Det protesteras i både Pakistan och Örebro. Vilks själv har mordhotats. Lyckligtvis har vi inte fått se samma urartade reaktioner som vid Jyllands-Postens publiceringar, men Nerikes Allehanda borde ha varit medvetna om att risken finns. Det är hedervärt att de ändå har valt att publicera bilderna. Att döma av reaktionerna på Vilks egen blogg, finns det ett stort stöd för rätten att avmåla en gammal profet. Hur stort stödet hade varit om det gällt teckningar som varit olagliga enligt svensk lag, är en annan femma. Om folk över huvud taget drar parallellen mellan yttrandefriheten som princip och publiceringen av bilderna eller om de bara inte kan förstå vissa muslimers upprördhet, är också värt att fundera kring. Det finns såvitt jag vet ingen genomgående undersökning gjord beträffande svenska folkets stöd för exempelvis hetslagstiftningen. Kanske dags för en? Not: Vad är det egentligen för flagga de bränner på bilden? Sist jag kollade var den svenska fanan inte grön.[DN]