Domen mot Microsoft står fast. Företaget tvingas att betala en halv miljard euro i böter för att, som EU:s domstol i Luxemburg uttrycker det, ha ”utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden”. Det är en märklig dom av flera skäl. EU vill att Microsoft ska dela med sig information om sitt operativsystem för att underlätta för konkurrenterna. I praktiken straffas företaget för att det står bakom en produkt som helt enkelt är för populär. Microsoft anklagas av EU-kommissionen för att besitta en monopolliknande ställning, vilket är fel. Windows är väldigt dominant, men Microsoft har alls inget monopol. Det är fritt fram för andra företag att etablera sig. Att kommissionen öppet säger sig vilja arbeta för att ett enskilt företags marknadsandelar ska minska, är hårresande. Microsoft har också anklagats för att deras mediespelare följer med gratis med Windows. Detta stänger ute konkurrerande mediespelare, heter det. Detta är förstås struntprat. Jag skulle gissa att de flesta datoranvändarna sitter på ett antal olika mediespelare förutom Windows Media Player. Inget hindrar mig som användare att använda fem eller tio olika mediespelare om jag skulle vilja. Kommissionen är ute och cyklar. Mjukvarujätten tänker rätta sig efter domen. Men de hälsar att de i alla fall inte tänker dela med sig av informationen gratis.DN, IDG