Nintendos nya konsol Wii har blivit en ofattbar succé. Den är redan ikapp Xbox 360 försäljningsmässigt, trots att Microsofts maskin hade ett års försprång. Varför? Hittills finns det knappt något vettigt att spela till den. De första exklusiva topptitlarna kommer under hösten men redan finns det över 10 miljoner Wii-spelare där ute. Vad fick dem att köpa maskinen? Svaret heter förstås Wiimote, den rörelsekänsliga kontrollen. För spelen till maskinen säljer inte särskilt bra. Microsoft har en hög attach rate, dvs. det säljs många spel och tillbehör per maskin. Nintendo säljer maskinen och köparna verkar nöja sig med det lättsamma partyspelet Wii Sports som medföljer i kartongen.

”Spelare gillar vackra spel. När ett spel kommer ut, ett spel som Halo, kommer de att släppa allting, även sina Wii-kontroller.” Dave Perry, spelprofil

Jag tillhör dem som tycker att det ska synas på ett spel att det tillhör en ny generation. Annars kan jag lika gärna spela på en äldre maskin, för bra spel finns det till alla format. När dessutom Xbox 360 numera bara kostar någon hundring mer än Wii och har släppta titlar som The Darkness, Condemned och BioShock samt kommande titlar som Halo 3, Project Gotham Racing 4, Mass Effect och GTA 4 blir det svårt att få ihop logiken. Även Sony har det kämpigt. PlayStation 3 har inte alls blivit den succé som många väntade sig. Här är dock förklaringen väldigt enkel: för dyr maskin, för få spel. Sony visade inte upp ett enda nytt spel på eventet PlayStation Premiere nyligen. Även här kommer spelen att komma. Medan Nintendo slår försäljningsrekord utan spel får Sony och Microsoft slicka såren och fundera över vad som har gått snett.