Omröstningen om FRA-lagen lades mitt under fotbolls-EM och svenska folkets semestrar. En slump? Givetvis inte.

Den gången lyckades inte regeringen klubba lagen i skymundan utan blev tagen i alla hål på sängen när den i stället utsattes för en kanonad av kritik från människor som ännu inte gett upp hoppet om att bevara lite personlig integritet i det här landet. Men lagen röstades likväl igenom. FRA-lagen i sin ursprungsform träder i kraft den 1 januari, alltså om en dryg vecka.

Nu försöker regeringen igen. Mitt under julstressen presenteras Försvarsdepartementets remiss om FRA 2.0, en kompromiss med 15 förändringar som kritikerna lovades men som alltså inte träder i kraft förrän den ursprungliga lagen varit aktiv i över ett halvår. Intresset från gammelmedia verkar svalt när det samtidigt ska skrivas om julstress, julväder, shoppingrekord eller inte shoppingrekord i julhandeln och att skotillverkaren, vars produkt kastades mot president Bush, nyligen fått utöka sin personalstyrka med 100 personer på grund av hög efterfrågan.

Remisstiden för 2.0-lagen är fram till den 27 februari och den nya FRA-lagen väntas träda i kraft under hösten 2009. Vissa kritiker har låtit sig blidkas. Från andra består kritiken.

Mark Klamberg vet mer.