Human Rights Watch (HRW) presenterade i går sin årliga rapport över de mänskliga rättigheternas ställning i 90 av världens länder. Det är blandade resultat.

USA har bidragit med sin beskärda del genom att som ”den moraliska stormakten” i världen tortera misstänkta terrorister och fängsla dem utan åtal i flera år. Det finns förhoppningar om att USA ska välja en annan väg under Barack Obama. Det mesta tyder på att Guantánamo kommer att stängas. Bara det är ett viktigt trendbrott.

Men det är långt ifrån tillräckligt. Samtliga interner måste antingen åtalas eller friges (med skadestånd). Det bör göras en granskning om hur frekvent tortyr har använts i förhör och säkerställas att det inte accepteras i framtiden. USA bör, precis som HRW:s chef Kenneth Roth påpekat, tänka om gällande vilka metoder som används i terroristbekämpningen. Det är varken rätt eller effektivt att begå övergrepp mot misstänkta. Den nya administrationen bör slutligen se till att USA tar plats i den Internationella Brottmålsdomstolen ICC för att göra gemensam sak i kampen för mänskliga rättigheter i hela världen.

Frågan är om det blir någon förändring i USA:s syn på mänskliga rättigheter
under den nye presidenten. Förhoppningarna finns där.