Opinionsundersökningar går inte att förstå sig på. Eller så är det helt enkelt så att vi inte ska förstå dem utan bara konstatera att de dyker upp varje månad för att sedan användas som slagträ av den ena eller andra politiska sidan, avslaget kommenteras av partisekreterarna för de två största partierna och analyseras sönder på morgontidningarnas ledarsidor. Någon annan funktion fyller de inte, särskilt inte när de visar helt olika resultat.

Svenska Dagbladet slår på trumman för Sifomätningen som ger alliansen det bästa stödet sedan oktober 2006. Det var många på den borgerliga kanten som retades av statsvetaren Sören Holmbergs uttalande om att alliansen var ”körd”, rekordtidigt innan nästa val. Maria Abrahamsson är en av dem som nu försöker att skriva Holmberg på näsan genom resultatet i den senaste Sifomätningen vars resultat inte ens är statistiskt säkerställda. Ändå ska docenter, statsvetare och politiska tyckare vända ut och in på resultaten och tolka dem.

Enligt Novus Opinion backar nämligen både moderaterna och alliansen som helhet och ligger inte 5,7 procent efter som enligt Sifo utan 10,7. Sentio Research ligger betydligt närmare Novus än Sifo med en skillnad mellan blocken på 12,5 procent. Det mesta tyder alltså fortfarande på ett tämligen stabilt övertag för oppositionen. Det är Sifomätningen som sticker ut och det är den Maria Abrahamsson väljer att gå på för att ge bästa möjliga bild av alliansens chanser att bli återvald.

Om detta är det enda sättet för allianstrogna skribenter att skapa hopp om en valseger 2010, tycker jag faktiskt lite synd om dem.

”Få se nu… Om jag stryker den här undersökningen och bara pratar om den där,
då kanske mitt resonemang funkar…”