En man har hängts ut på sexbrottssajten Sexbrott.com såsom dömd för våldtäkt. Men domen var förfalskad. Någon har uppenbarligen velat ”skämta”, eller i värsta fall orsaka stort lidande, för mannen och hans anhöriga genom att förfalska domen och skicka den till de törstiga gamarna på sexbrottssajten.

För det första begriper jag inte vad en dylik sajt har för existensberättigande över huvud taget. Människor som är dömda för brott ska efter avtjänat straff få möjlighet att återvända till vardagen igen utan att behöva utstå föraktfulla blickar, utan att trakasseras eller hotas. För det är just det en sajt som Sexbrott.com manar till. Indirekt. Vem är annars intresserad av vem som har begått vilket brott? För att föra en allmän kriminalpolitisk diskussion behöver vi inte veta vem som har begått ett särskilt brott, vad gärningsmannen har för personnummer och var han bor. Sådana här sajter manar bara till att skapa lynchstämning och ”folklig rättvisa”, något vi bör betacka oss för.

Sajten har dessutom ett patetiskt forum där enskilda domar diskuteras (även om begreppet ”diskutera” kanske är en överdrift i detta fall). Nu ber de ansvariga den drabbade ”hemskt mycket om ursäkt”. Men det duger naturligtvis inte. Ett dylikt svineri är fullständigt oacceptabelt och lär få ett rättsligt efterspel.