Skit ska skit ha, brukar man säga. Därför har det varit och fortfarande är rätt att kritisera alliansen för många saker. Följdriktigt ska vi emellertid även berömma regeringen när den gör något bra. Som nu.

Arbetssättet ”den fjärde böjer sig för de övriga tre” verkar fungera hyggligt. Tidigare har det varit kristdemokraterna som fått ge med sig. Nu är det centerpartiet. Uppgörelsen om kärnkraften är viktig, välkommen och ett styrkebesked inför framtiden. Industrin verkar fnittrande lycklig. Oppositionen är fullständigt bortgjord. Uppgörelsen har till och med fått internationella medier att skriva om lilla Sverige. Och en av de svåraste knutarna i alliansarbetet är plötsligt löst i god tid före nästa val. Problemet är att industrin behöver långsiktighet och alliansens löfte om att det är fritt fram att bygga nya reaktorer kan vara upprivet och begravt om bara drygt 18 månader.

Jag har svårt att se att kärnkraften kommer att bli någon avgörande valfråga 2010. Men visst kan den spela in när vissa väljare ska väga för och emot. Reinfeldt hoppas, och säger det helt öppet, att detta ska locka socialdemokratiska väljare till alliansen. Om Mona Sahlin fortsätter att sjabbla sig fram i oppositionsträsket lär socialdemokraterna inte bli ett 40-procentsparti. Och då kan det bli på f-håret på valnatten.

Uppgörelsen om kärnkraften är mycket positiv. Men den räcker förstås inte för att övertyga en luttrad liberal om att rösta på alliansen i nästa val. Regeringen har gjort alldeles för mycket galet och, i stort, drivit utvecklingen i fel riktning vad gäller viktiga frihetsfrågor. Kärnkraft i all ära, men yttrande- och informationsfriheten är faktiskt viktigare. Där har alliansen fortfarande mycket kvar att göra för att vinna sympatier från oss frihetliga väljare.