Marc Faber, ekonom och författare som ligger bakom sajten GloomBoomDoom.com, är ingen positiv typ. Han förutspår att finanskrisen kommer att få krisen 1929-1932 att framstå som mild. Orsaken är statliga regleringar och för flitig användning av sedelpressen.

”Den finanskris vi nu ser har byggts upp under 25 år, på grund av statlig påverkan i ekonomin om och om igen, och extremt lösaktig penningpolitik som lett till extrema skuldnivåer. […] I USA ser vi en helt ny ekonomisk skola, den zimbawiska. Den grundades av Robert Mugabe som lyckats att totalt utplåna sitt eget land. USA följer nu hans penningpolitik; om något går fel, tryck nya pengar. Om det inte hjälper; tryck mer pengar. Om det sedan går ännu värre, tryck ännu mera.”

Faber tror inte att Barack Obamas stimulanspaket på 790 miljarder dollar kommer att få fart på ekonomin utan tvärtom orsaka ännu en blodpropp i systemet på sikt. Han är långt ifrån ensam om den åsikten och det är uppenbart att USA:s ekonomi är långt ifrån sund. Den har inte varit sund på väldigt länge. Risken finns, menar Faber, att en djupare kris kan framkalla social oro och en våg av protester.

Marc Faber är måhända onödigt negativ och nästan deterministisk, men han har en och annan poäng i sin kritik av Obama (och mellan raderna även av den avgångne presidenten för dennes bailoutplan). Många lär bli besvikna när det visar sig att den nye presidenten inte är en Messias som får landet på fötter genom att slösa skattemedel.