Integritetsombudsmannen vid Den Nya Välfärden, Pär Ström, presenterade i dag en ny skrift om nätcensur. Och en liten film därtill med intervjuer med en rad personer.

Carl Bildts WordPress-blogg har inte gått att nå från Kina, där han nu är på besök. Vi kan skratta åt det och ruska på huvudet åt den kinesiska censuren. Men faktum är att inte heller svenska politiker är främmande för filtrering och censur på nätet. Det förekommer redan en filtrering av sidor som anses (det har nämligen framkommit att det inte alltid är fallet) innehålla barnpornografiskt material trots att den som surfar in på en sådan sida inte gör något olagligt. Behjärtansvärda aktioner som dessa, som är ett samarbete mellan allmänhet, Internetoperatörer och svensk polis, kan lätt leda till ökad användning av censurverktyget i framtiden.

Det har kommit förslag om att filtrera eller helt stänga ned sajter på vilka sexsäljare erjuder sina tjänster, trots att sidorna inte är olagliga och att det inte är förbjudet att sälja sexuella tjänster. Det krävs ingen livlig fantasi för att inse att ett sådant steg skulle öppna upp en diskussion om rabiatfeministiska krav på att få bort porren från nätet. Förintelseförnekelse, Muhammedkarikatyrer, sado-masochism eller drogliberalt material – i slutändan kommer det att handla om tycke och smak om vad som är stötande och omoraliskt och då hänger yttrandefriheten i en mycket, mycket svag tråd vars öde helt avgörs av vilken regering som råkar sitta vid makten.

Knepet är förstås att aldrig börja filtrera, att inse att det dåliga som finns i den riktiga världen utanför ditt och mitt fönster, och innanför någon annans, även finns på Internet. Nätet är ju en spegelbild av det moderna mänskliga livet. Att tro att Internet ska kunna genomgå ett slags globalt reningsbad och befrias från allt ont och äckligt (åter igen då, vad är ont och äckligt?) är hopplöst naivt och heller inte önskvärt.

Rapporten (som pdf eller mp3).