Den kinesiska biltillverkaren Geely (Jí Lì Qì Chē) är intresserat av att köpa Volvo PV. Ryktena har cirkulerat en tid (och förnekades så sent som för en knapp månad sedan) men nyheten nämndes bara i förbifarten i kvällens A-Ekonomi. Det finns enligt uppgift även tre andra budgivare på Volvo, varav ytterligare en kinesisk.

Kinesiska biltillverkare har tagit hjälp av japansk expertis för att komma ikapp prestandamässigt med sina bilmodeller. Japanerna har å sin sida fått tillgång till den enorma och snabbt växande kinesiska marknaden. Jag skulle nog inte köpa en kinesisk bil i dag. Men om fem år kan maktförhållandena på marknaden ha förändrats i takt med att kineserna lärt sig av konkurrenterna.

Vad ett kinesiskt övertagande av Volvo skulle betyda för jobben i Sverige är osäkert, men en del av produktionen kan komma att flyttas till Kina.