Ipredlagen träder i kraft i dag och redan har ett första fall anmälts till Solna tingsrätt. Kampen har uppenbarligen börjat med en rivstart.

Hax skriver bra på Expressens Sidan 4 i dag om lagens tandlöshet. Folk som fildelar kommer att åka fast. Men det kommer att vara ”småbrottslingarna”, inte de som fildelar storskaligt och/eller har stor kunskap om kryphålen. För kryphål finns det som bekant gott om. Anonymiseringstjänster är inget nytt. Ipredlagen går ut på att söka en gärningsman bakom IP-numret, men med anonymiseringstjänster kan du dölja ditt IP-nummer. Redan där borde lagstiftarna ha börjat klia sig i pannan.

Därtill kommer förstås det uppenbara problemet med fria surfzoner och öppna nätverk, som innebär att det är i rpicnip omöjligt att veta vem som verkligen gjorde sig ansvarig för att ladda ned eller upp upphovsrättsskyddat material. Vi vet bara vem som står för abonnemanget/uppkopplingen/nätverket.

Försvararna av lagen har inte lyckats förklara hur detta problem ska lösas utan har mest lindat in sig i resonemang om att alla lagar har sina svagheter. Så må det vara, men själva tanken med att stifta en lag är väl att den 1) ska kunna efterlevas och 2) ska få någon sorts önskad effekt. Vi har fullt av lagar i det här landet som inte lever upp till någon av de rekvisiten (sexköpslagen är en), men det ursäktar ju ingalunda att det stiftas ännu en korkad lag! För att lagar ska fungera krävs att medborgarna har respekt för dem. Att över en natt kriminalisera hundratusentals svenskar borgar inte direkt för en sådan respekt.

Jag fildelar inte. Detta är ingen hjärtefråga för mig som för många andra. Men rent principiellt är det fel att låta privata intressen ta del i rättsskipningen i en demokratisk stat. Sådant får inte förekomma. Bland annat därför är Ipredlagen korkad och bör rivas upp.

Musik- och filmindustrin behöver snyta sig, växa upp och börja fråga sig vad konsumenterna i dag efterfrågar eftersom de inte köper deras skivor och filmer i samma utsträckning längre. Vi moderna konsumenter efterfrågar prisvärdhet, hög tillgänglighet och hög kvalitet. I stället för att bittert och apatiskt säga att ”vi kan inte konkurrera med gratistjänster” borde herrarna ta sig i kragen och arbeta fram tjänster som är ännu bättre och som erbjuder ett mervärde som The Pirate Bay saknar. När dessa tjänster har realiserats och börjat erbjuda trovärdiga alternativ till illegal nedladdning och det skulle visa sig att folk fortfarande inte är intresserade av att betala för sig, då ska jag börja lyssna på musik- och filmbranschernas klagosång.

Jag tror att emellertid att de flesta av oss är villiga att betala en liten slant för musik, spel och film. Vi vet att så är fallet när det gäller TV- och datorspel eftersom spelare kastar pengar efter allt nedladdningsbart material – må det vara expansioner av nya spel eller bara tillgång till gamla spel som du annars måste leta på Blocket eller eBay för att få tag i. Jag tror att detsamma gäller de flesta musik- och filmintresserade.

Det kommer säkerligen även fortsättningsvis att finnas de som anser att allt bara ska vara gratis och som kommer att vägra att betala en krona. När de lagliga, fungerande alternativen finns på plats och dessa människor fortsätter att välja det illegala alternativet, har jag inget emot att de åläggs att betala skadestånd. Men där är vi ännu inte. Och en sådan process ska privata intresseorganisationer inte ha med att göra. Det är och förblir en uppgift för polis och rättsväsende.