Vad som har varit en komplett och oregerlig röra kan snart bli ännu värre: de rödagröna ska ta fram en gemensam utbildningspolitik. Hick!

Socialdemokraterna gillar inte friskolor. Göran Persson uttalade på sin tid otaliga hot mot friskolorna, men hävdade att ”vi kan inte göra något åt dem”, underförstått att han gärna ville men inte hade makten att förbjuda religiösa friskolor i Sverige.

Miljöpartiet är för friskolor och har tidigare gjort upp med borgerligheten om utbildningspolitiken. De har till skillnad från Socialdemokraterna inte haft något emot att elever får välja vilken skola de vill gå i och de har insett att friskolor innebär mångfald.

Vänsterpartiet är inte bara emot friskolor som företeelse, de vill helt och hållet avskaffa betygen i det svenska skolväsendet. De tycker att hemläxor är diskriminerande eftersom alla elever inte kan få samma hjälp av sina föräldrar. Kort och gott: Vänsterpartiet är utbildningspolitiska aliens.

En utbildningspolitisk uppgörelse mellan dessa tre partier lovar stor underhållning. Med tanke på hur samarbetet har gått hittills och vad den svenska väljaropinionen har tyckt om Mona Sahlins arbete som oppositionsledare, kan vi se fram emot nya motgångar för det rödgröna lägret. Om etiketten för den nya arbetsgruppens resultat blir komedi, parodi eller tragik får vi återkomma till.