MUF-ordföranden Niklas Wykman har föreslagit att svensk militär bör frita Dawit Isaak, som sitter fängslad i ett eritreanskt fängelse sedan 2001.

Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson håller inte med. ”Det är en sällsynt dum idé. Det vore ett brott mot folkrätten och en regelrätt krigsförklaring mot Eritrea.”

Tydligare än så kan inte problemen med folkrätten uttryckas: den handlar om staters rättigheter, inte människors. Stater i hela världen har enligt folkrätten rätt att förtrycka sina befolkningar som de vill. Folkrätten är inget annat än ett förakt för mänskliga rättigheter.

Den enda relevanta invändningen är egentligen att det vore oerhört svårt att genomföra ett fritagande eftersom ingen vet exakt var Dawit Isaak befinner sig. Det skulle vara en livsfarlig operation som skulle kunna kosta svenska soldaters liv. Att riskera detta för en person är kanske inte rimligt. Men att hävda folkrätten är ett riktigt dåligt argument.