Antisemiten Ahmed Rami, kanske mest känd som mannen bakom Radio Islam, blev inbjuden av utrikespolitiska föreningen vid Linköpings universitet för att diskutera yttrandefrihet. Föreningens ordförande Tamuz Hidir menar att föreningen ”har den legitimiteten att vi kan bjuda in talare och folk vet att det inte är våra åsikter utan det är den personen som får stå till svars för det.” Gott så, kan man tycka.

Men DN går i taket. Tidningen anser att Ahmed Rami har missbrukat sin yttrandefrihet genom att hetsa mot judar. Han är dömd för hets mot folkgrupp sedan tidigare, men det har inte avskräckt honom från att fortsätta sprida antisemitism. Det är här DN går vilse. Definitionsmässigt kan inte yttrandefrihet missbrukas. Att påstå något sådant är i sig att tumma på yttrandefriheten eftersom det antyder att alla åsikter inte ryms under denna frihet. Och då har vi i praktiken inte yttrandefrihet alls. Lagen ska inte bara skydda sossiga riksdagspartiers rätt att yttra sig. Även böghatande pastorer, bindgalna nazister och antisemitiska islamister måste ha rätt att öppet få säga vad de tycker. Det är denna frihet som gör det fria demokratiska samhället överlägset det samhälle som de nyss nämnda grupperna predikar om.

Jag kan hålla med DN i sak när det gäller olämpligheten att bjuda in en ökänd antisemit för att diskutera yttrandefrihet på ett av Sveriges universitet. En sådan diskussion skulle lika gärna, eller ännu hellre, kunna föras av två eller fler personer som är kunniga i ämnet och som tar utgångspunkt i Ahmed Ramis bravader. Men när DN påstår att Rami, genom att sprida antisemitisk dynga, har gjort sig skyldig till att ”grovt missbruka yttrandefriheten” visar tidningen att den över huvud taget inte begriper vad denna frihet egentligen handlar om. Den handlar inte i första hand om att sossiga folkpartister på en av landets morgontidningar ska ha rätt att uttrycka sina sossiga folkpartistiska åsikter. Det handlar om att åsikter som upprör, irriterar och kanske rent av kränker ska få uttalas utan repressalier. Det är lite beklämmande att DN:s ledarredaktion inte har insett det.