Piratpartiet kan komma in i riksdagen 2010. I alla fall om man ska tro den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds (vad har de med detta att göra? Vilka har gjort undersökningen, egentligen?) där de får nästan fyra procent. Dessutom har oppositionen ett klart övertag, vilket var ett tag sedan vi såg.

Det finns faktiskt en möjlighet att Piratpartiet skräller och tar sig in i riksdagen. Förutsatt att integritetsfrågorna hålls levande i ytterligare ett år. Jag förhåller mig fortsatt skeptisk till att det blir verklighet, men större saker har väl hänt. Svenskar är förvisso konservativa när det gäller val av parti till riksdagen och vi kan vänta oss många centerpartister, moderater och andra som röstade pirat i valet till Europaparlamentet stödja sina egna partier i riksdagsvalet. Piratpartiet behöver således locka nya väljare för att ta mandat 2010. Och sedan är frågan vad som sker om de kommer in. Ska de förhandla med Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt? En röst på Piratpartiet kan således betyda allt från en röst på Kristdemokraterna till Vänsterpartiet, allt från radikalfeminism till kristdemokratisk homofobi. Det gäller att släppa alla frihetsfrågor utom en då.

Även Sverigedemokraterna går bra i senaste mätningen. 4,7 procent låter dock som en överskattning. Det skulle förvåna mig mycket om partiet klättrar över tre procent i nästa riksdagsval. De får delvis kämpa med Piratpartiet om rösterna.

Carl Melin, opinionschef på United Minds förklarar mätningens resultat till Aftonbladet: ”Det är borgerligheten som tappar till Piratpartiet. Det är unga, ganska välutbildade, ganska liberala och kaxiga män som attraheras av dem.”

Kaxiga? Hur mäter man väljarnas kaxighet…?