Många nya märkliga begrepp har uppstått sedan klimatalarmismen blev ny officiell religion i Sverige och västvärlden. Vi ska ”rädda klimatet” (håller någon på att stjäla det?) och inte bara vara streetsmart utan även ”klimatsmart”. Vi ska dessutom, allra helst, klimatkompensera för varje rap och fis vi släpper ur oss.

Under Almedalsveckan görs ett upprop för ”klimaträttvisa”. Äntligen, tänker jag. Hur länge har inte vi som bor i Norden missgynnats av klimatet? Långa, envisa vintrar och korta regniga somrar. Nej, det är bannemej dags för lite rättvisa! Ge oss längre och varmare somrar, skicka snön och kylan till södra Europa. Låt dem få testa på vårt klimat i några decennier – för rättvisans skull.

Någonstans anar jag att det inte är riktigt detta som avses med ”klimaträttvisa”. Men begreppet är ju så flummigt att det bara inte går att undvika att driva med det…