De två moderata riksdagsledamöterna Jan R Andersson och Peder Wachtmeister vill tillsätta en oberoende och opolitisk utredning som fortlöpande granskar SVT:s nyhetsrapportering eftersom den är vänstervriden. I sak har de rätt. Men problemet är att en opolitisk granskning av en politisk vinkling av nyheter knappast är möjlig. Allt ligger i betraktarens ögon.

SVT bemöter detta med att motionen är ”utan tillstymmelse till fakta och helt utan sakligt innehåll”. Tyvärr har de moderata riksdagsledamöterna inte ansträngt sig tillräckligt för att stärka sitt case. Det finns undersökningar som jämfört SVT:s rapportering från USA:s presidentval 2004. TV-tid som ägnades åt Bush och Kerry jämfördes och det visade sig att inslagen om Bush var betydligt mer negativt färgade än de om Kerry. Det är inte direkt någon vild gissning att det såg ännu värre ut under valrörelsen 2008 när publikfavoriten Barack Obama kandiderade för Demokraterna. Det har skrivits en hel del uppsatser i ämnet som kan vara till användning. Det är bara att söka.

Även inrikespolitiskt är SVT:s nyhetsprogram tydligt vänstervinklade. De politiska frågorna formuleras nästan alltid ur ett vänsterperspektiv (skattesänkningar ställs automatiskt mot nedskärningar i offentlig sektor), och sanning att säga är vi nog alla så vana vid detta att vi knappast reagerar längre. Socialdemokratiskt är lika med ”oberoende” numera.

Men det blir extra övertydligt när det gäller synen på politiken i USA. Efter valet 2004, som Bush vann, förklarade SVT:s utrikeskommentator Lars Moberg valutgången med följande ord: ”John Kerry är ju, om man så vill, en mycket mer sofistikerad politiker än George Bush är, och det här landet kanske inte vill ha en sån ledare.” Hur kan sådana utfall godkännas i en television som kallar sig ”fri”?

Det här är emellertid inte ett problem endast förbehållet SVT. Det gäller journalistkåren i allmänhet i Sverige. Det är vänsterns problemformuleringar som presenteras. Undantagen är borgerliga ledarsidor runt om i landet, men dessa är ju i likhet med alla andra ledarsidor forum för politiskt färgade åsikter och förväntas inte syssla med neutral nyhetsförmedling.

Egentligen vore det ärligare att bara erkänna att nyhetsrapportering aldrig någonsin kan bli fri och oberoende. Värderingar riskerar alltid att smitta ned rapporteringen på något sätt och då är det lika bra att vara öppen med det. Sätt en politisk stämpel på alla nyhetsprogram, morgon- och kvällstidningar så slipper vi den här diskussionen framöver.