Det pratas mycket om alkohol så här i jultider. Moderatbloggaren Kent Persson, själv nykterist, uppmanar sina läsare att avstå från alkohol under julen. För barnens skull. En liten fråga infinner sig. Om man ska avstå från alkohol under julen för att hålla sig nykter för barnens skull, borde man inte göra det året om? Fulla föräldrar är väl lika pinsamma en vanlig lördagskväll som på julafton.

Jag är uppväxt i ett hem där alkoholen knappast flödade – båda mina föräldrar drack måttligt och hanterade det väl. Så ser det ut i de flesta familjer. Att predika strikt alkoholmoral för alla bara för att ett fåtal inte klarar av att hålla sig inom rimlighetens gränser är bara dumheter. Alla måste ta ansvar för sina egna liv och stå för de beslut de fattar som vuxna människor. Det är självfallet sant att alla inte lyckas balansera sitt drickande och dricka måttligt. Men även när du dricker för mycket gör du ett medvetet val. Frånta inte människor detta ansvar utifrån något slags fånig solidaritetstanke. Det leder bara till ett offertänkande och det i sig hjälper ingen missbrukare till nykterhet – tvärtom.

På DN Debatt i dag rycker två gamla Systembolagsdirektörer ut till detaljhandelsmonopolets försvar. Regeringens utredning om att tillåta gårdsförsäljning påstås hota det som finns kvar av det svenska alkoholmonopolet. Jag hoppas att deras förutsägelser är korrekta, det skulle betyda att Sverige kanske inom en tioårsperiod kommer att vara lite mer som andra länder när det gäller alkohol. Det är dags att lämna alkoholmoralismen bakom oss för gott och börja satsa på narkotikaskadereducering i stället.

Det blir både glögg och öl under julen. Vad dricker du?