Terrordådet på Moskvas flygplats tog minst 35 liv. Det blev därmed mångfalt värre än det misslyckade försök till attentat som Taimour Abdulwahab försökte sig på i julhandeln i Stockholm i fjol. Följderna lär bli detsamma.

Det finns gott om minoriteter i Ryssland som har ett helvete. Frustrationen över situationen och känslan av maktlöshet leder vissa till så här våldsamma handlingar. Attentatet lär också få konsekvenser. Det får de alltid. Följderna brukar bli nya lagar som tillåter ökad övervakning av vanligt folk och ytterligare misstänkliggöranden av redan marginaliserade grupper. Vilket i sin tur borgar för fler attentat framöver. Som metod för att förbättra minoriteters situation är ett dylikt attentat således fullständigt kontraproduktivt.

För politiker som inget annat vill än att flytta fram övervakningsstatens positioner är varje attentat ett starkt argument. Efter ett terrorattentat brukar också folk kräva handling, kosta vad det kosta vill. Nu letar alla efter eventuella svagheter hos Medvedev.

De som i förlängningen blir lidande är i vanlig ordning alla vi som inte har ett dugg med några extremister från norra Kaukasien att göra. Ty övervakningsinsatser som införs i Ryssland kan fungera som inspiration för resten av världen.