Ett av Barack Obamas löften när han blev president var att Guantánamobasen skulle stängas. Det skulle bli slut med Bushadministrationens vilda västernpolitik. Det har gått trögt. Vissa fångar har släppts men någon stängning av lägret har vi inte sett.

Nu har Obama satt spiken i kistan för den möjligheten genom att, förvisso motvilligt, signera ett budgetpaket som i praktiken omöjliggör en överföring av fångar till amerikansk mark. Därmed kommer vi inte få se några fall prövas i amerikansk domstol och det olagliga fängelset kan stå kvar. Det är lätt att snacka när man bedriver politisk kampanj. I och med sin underskrift har vinnaren av Nobels fredspris 2009 med aktion visat vad han går för.

Ibland är det som om George W Bush aldrig lämnade Vita huset. Hans ande fortsätter att vila över den amerikanska utrikespolitiken.