En 18-årig kille har sex med en 12-årig tjej som till utseende och utveckling ser ut att vara i 16-17-årsåldern. Han frias för anklagelsen våldtäkt mot barn. Det handlade om ömsesidigt frivilliga samlag.

Det är en klok och viktig dom. Det pågår annars en utveckling i Sverige där dels våldtäktsbegreppet vidgas och dels nolltoleransen mot frivilligt sex med personer som inte fyllt 18 ökar. En sexualmoralistisk våg sveper över landet och moralister som vill klassa all sexuell aktivitet med personer under 18 som övergrepp vinner mark. Samtidigt blir vi könsmogna tidigare. Den så kallade byxmyndighetsåldern på 15 år är inte särskilt relevant längre och behöver diskuteras.

I vissa amerikanska delstater hade 18-åringen fått det betydligt tuffare. Han hade dömts för våldtäkt, han hade registrerats i ett sexförbrytarregister och det hade förföljt honom livet ut. Han hade fått svårt att få en bostad och leva ett normalt liv. Ingen hade tagit notis om vad som skiljer honom från verkliga våldtäktsmän. Det finns många som skulle vilja se samma oresonliga hållning även i Sverige. Mot detta bör vi ta strid.