I EU pågår febril aktivitet för att rädda krisande ekonomier. På måndagskvällen fattade EU:s finansministrar beslutet att låta Portugal få låna 700 miljarder kronor. Grekland är i en liknande knipa. Landets statsskuld väntas uppgå till 166 procent av BNP nästa år. De (högst nödvändiga) nedskärningarna i offentlig sektor har fått många att demonstrera på Atens gator.

Helst vill grekerna ”omstrukturera”, det vill säga slippa, delar av sina lån. Långivarna är inte särskilt glada över den inställningen. Det spekuleras rent av om att Grekland vill lämna euron. Euron framstår allt tydligare som en idiotisk idé. Men den kan förstås inte beskyllas för alla problem som drabbat Portugal, Grekland och Irland. Även USA har enorma finansiella bekymmer. De har slut på pengar helt enkelt och måste nu börja norpa av pensionerna. Härnäst väntas den amerikanska posten behöva nödhjälp.

Plötsligt framstår Saabs ekonomiska problem som småpotatis. Hur svårt ska det egentligen vara att hålla en budget…? De flesta av oss gör det varje månad. Man spenderar mindre när inkomsten är lägre. Man sparar för sämre tider när det går bra. Amerikanska, irländska, portugisiska, spanska och grekiska politiker (för att nämna några) verkar dock inte har förstått detta enkla förhållande. Någon anhörig borde ringa Lyxfällan.