Unikt höga alkoholskatter räcker tydligen inte. Den ökande konsumtionen av lådviner (ni vet, ”kvinnofällan” lådvinet) har fått Systembolaget att kräva kraftigt höjda skatter på denna praktiska berusningsbox. Monopolisten vill se en prishöjning på upp till 30 procent för ett vanligt lådvin. Folkhälsominister Maria Larssons sakkunige Ulrik Lindgren tycker att förslaget låter intressant.

En gång i tiden (innan Alliansen) var Moderaterna fräna kritiker av Systembolaget. Det skulle avskaffas. Väl vid makten har partiet tvärtom stärkt dess ställning. En del partiets förnyelse, såklart. Alkoholskatterna har höjts. Finansminister Anders Borg tycker att folk ska jobba, inte supa. Vad vi gör på vår fritid ska politikerna förstås vara med och bestämma.

Alliansen är lika stora moralister som någonsin vänsteroppositionen.