Alla imperier och alla allianser faller förr eller senare samman. Det gäller även politiska konstellationer. Kommer då Alliansen att spricka? Ja, förr eller senare. Kanske redan innan nästa val.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet har sedan 2006 regerat i en allians. Sedan i fjol har de gjort det i minoritet, vilket medfört en rad förluster i riksdagen och slutligen fått Moderaterna att glänta på dörren för Miljöpartiet.

Samtidigt som den borgerliga alliansen möjliggjorde ett nödvändigt maktskifte 2006 är det uppenbart att det främst är ett enda parti som i dagsläget tjänar på samarbetet: Moderaterna. De partier som förlorat mest på allianssamarbetet är Kristdemokraterna och Centerpartiet. De har varit otroligt lojala allianskamrater men har inte fått något för det. Kristdemokraterna har haft problem länge och letar fortfarande efter sin identitet i dessa nya bögvänliga tider. Centerpartiet har försökt vandra en svår balansgång genom att både attrahera sina traditionella väljare och nya frihetligt borgerliga som inte längre ser något hopp i Folkpartiet och Moderaterna. Resultatet i senaste valet visar att partiet har misslyckats och just nu står partiet vid ett vägskäl.

Många centerpartistiska lokalpolitiker säger nu öppet att de vill att partiet lämnar Alliansen inför valet 2014. Även om få centerpartister skulle säga det öppet är det självklart att Centerpartiet inte är särskilt attraherat av tanken på ett borgerligt samarbete med Miljöpartiet. För Reinfeldt spelar det ingen roll. Han är pragmatisk. Om samarbetspartnern heter Centern eller Miljöpartiet spelar mindre roll. Men hur ska båda partierna rymmas under samma paraply? Förloraren heter Centern.

I höst väljs en ny partiledare för Centerpartiet. Den personen kommer att behöva avgöra vad som är viktigast: allianssamarbetet eller det egna partiet. Maud Olofsson var en lojal allianskamrat. Det är inte alls säkert att nästa partiledare är fullt lika lojal.

Centern har misslyckats med att sätta bilden av partiet som den gröna rösten
inom borgerligheten. Många liberaler sneglar på Miljöpartiet.