Det är klart att politiker ska följa lagar och regler. Det är klart att förmåner inte ska överutnyttjas eller missbrukas. Så långt är allt väl med mediernas rapportering om att S-ledaren Håkan Juholt har låtit riksdagen, det vill säga skattebetalarna, betala hela hyran för den fyrarummare han delar med sambon i Västertorp. Nu blir han återbetalningsskyldig och rapporteringen kan upphöra tills nästa politiker avslöjas.

Det är faktiskt ganska tröttsamt att konstatera att journalisterna är så oerhört pigga på att påpeka när politiker brister i att redovisa kronor och ören – mer än en politiker har fallit på grund av detta – medan de generella frågorna om politikernas särskilda förmåner, om bristen på markkontakt (som slarvet eller fusket ofta är ett symptom på) ignoreras.

Berätta vilka förmåner riksdagsledamöterna har och ställ frågan till läsare, lyssnare och tittare om dessa är rimliga. Informera om hur det fungerar i EU – där allt är sju resor värre – och ställ frågan om vi verkligen vill vara med och betala det kalaset.

Många går omkring med en vag uppfattning om att politiker både här och i Bryssel förmodligen har det väldigt bra, men få känner till omfattningen och hur systemen verkligen fungerar. Det är dags att svenska journalister tar sitt uppdrag på lite större allvar.